Skip to main content

Родопски пататник

Шепот от стари времена, замесен със съвременен вкус

По автентична рецепта на Мария Жекова

Опитайте една от най-обичаните родопски рецепти – пататник с тънка домашна коричка, ароматен джоджен и модерни акценти.


Необходими продукти

За тестото:

  • До 2 ч. ч. брашно
  • Около 130 мл хладка вода
  • Щипка сол

За плънката:

  • 1 кг картофи (настъргани)
  • 200 г овче сирене
  • 1 глава лук (по желание)
  • Джоджен, сол
  • Краве масло

За ферментиралите репички:

  • 10 репички
  • Тънък резен червено цвекло
  • Сол, оцет и вода

За гарниране I (с телешки език и рибен сос):

  • Сварен телешки език
  • 100 г домашна майонеза
  • 1 консерва черноморски паламуд
  • 1 с. л. оцет

За гарниране II (с пушена пъстърва и сметана):

  • Заквасена сметана
  • Пушена пъстърва
  • Ферментирали репички, цветове от копър

Начин на приготвяне

1. Ферментирали репички (подготовка от предния ден)

Нарежете репичките на тънки резени. Сложете ги в буркан заедно с резена червено цвекло. Добавете солта и оцета, след което залейте с вода до покриване. Затворете буркана и оставете да ферментира на стайна температура 24 часа.

Получават се хрупкави, леко кисели и красиво розови репички.

2. Тесто

Замесете меко, еластично тесто от брашното, водата и солта. Оставете го да отпочине за 10 – 15 минути, покрито с кърпа.

3. Плънка

Настържете картофите на едро ренде. Ако пускат много вода, ги отцедете леко. Добавете натрошеното сирене, лука, солта и джоджена, след което разбъркайте добре.

4. Оформяне и печене

Разточете тестото на тънка кора, прехвърлете я в намазана с масло тавичка и разпределете плънката равномерно. Загърнете краищата навътре, така че да обхванат леко плънката. Намажете с разтопена бучка масло. Печете на 180°C за около 45–50 минути, докато коричката стане приятно златиста.


Сервиране

Вариант 1: Пататник с телешки език и сос от майонеза, паламуд и оцет

Пригответе парче пататник. Отгоре подредете тънко нарязани парчета телешки език. Завършете с 1–2 лъжици от рибния сос. Добавете няколко ферментирали репички за свежест.

Вариант 2: Пататник със заквасена сметана, пушена пъстърва, репички и копър

Сложете лъжица заквасена сметана върху горещия пататник. Добавете накъсана пушена пъстърва. Гарнирайте с репички и цветове от копър. По желание може да добавите капки лимон. Допълнете с ферментиралите репички за повече свежест и цвят.

💚 Ммм! По твой вкус…

 

Leave a Reply